Chilidilla

De senere år har det blitt stor interesse for chili og chilidyrking i Norge. Flere og flere har oppdaget hvordan chili kan gi en ekstra piff på ulike matretter. Samtidig har ikke de store matvarekjedene fulgt med i timen og utvalget av chili i matbutikkene er heller labert. 

Interessen for å dyrke mat selv har samtidig økt og det er derfor ikke rart at også interessen for å dyrke sin egen chili har økt.  Det finnes et utall chilisorter, fordelt på et bredt spekter av fasonger, smaker og ikke minst styrker. Mange chilisorter har også vakre planter som egner seg godt som stueplanter.

Mange nordmenn er fortsatt skeptisk til å spise chili på grunn av styrken. Det finnes derimot mange chilisorter med lav styrke eller uten styrke i det hele tatt. Mange vet kanskje ikke at paprika også er en chili.

Chili på godt og vondt

Det er stoffet capsiaicin som gjør at chilien blir sterk. Capsaicin gir blant annet en brennende følelse i kontakt med slimhinnene våre.  En kan på en måte si at capsaicin lurer kroppen vår til å tro at den brenner seg.  Capsaicin er derimot ikke farlig for kroppen, selv om inntak av store mengde vil være svært ubehagelig.  Ved jevnt inntak av capsaicin over tid vil kroppen tilpasse seg og du vil ikke reagere like sterkt.  Bruk av chili i maten er derfor en vanesak og noe en venner seg til.
Chilhuacle Negro -(Capsicum annuum)

Det er mange grunner til å bruke chili i matlaging. Ulike chilisorter har ulike aromaer som setter smak på maten. Chili setter ikke bare smak selv, men er ofte med på å fremheve andre smaker i matretten. 


Chili er også en veldig sunn frukt å spise. Den har et høyt innhold av antioksidanter og inneholder både A-, B- og C-vitaminer.  Capsaicins virkning på kroppen har også helsefremmende effekter, da den stimulerer blodsirkulasjonen og derfor kan redusere faren for blodpropp. Det sies også at Capsaicin kan øke forbrenningen, noe som er positivt blant annet for den som ønsker å gå ned i vekt.  Chili har også vært brukt mot smerter, da en mener at capsaicin påvirker sansecellene slik at de blir mindre følsomme.

Chilifamilien

Chili hører til i søtvierfamilien og er derfor i familie med både tomat, potet og tobakk. Chili er videre plassert inn under paprikaslekta (Capsicum).

Rocoto Grande(Capsicum pubescens)
Chilisorter som det er vanlig å dyrke til mat deles botanisk inn i 5 ulike grupper:
  • Capsicum annuum – her finnes blant annet paprika og jalapeño
  • Capsicum baccatum – sorter i denne gruppen har ofte navnet Aji
  • Capsicum chinense – her finnes blant annet habanero og de sterkeste chilisortene
  • Capsicum frutescens – her finnes kjente sorter som Piri piri og Tabasco
  • Capsicum pubescens – sortene i denne gruppen er mest kjent under navnet rocotopepper.

Dyrke selv

Det er ikke vanskelig å dyrke chili selv. Den største utfordringen er at den har en lang vekstsesong og krever mye lys og bra med varme for å kunne utvikle frukt.  I Norge er det derfor mest optimalt å dyrke chili i drivhus eller innendørs. Skal en rekke å få fram bra avling av frukt i løpet av en vekstsesong, må en forkultivere inne og helst så i løpet av månedene januar og februar.  Dette medfører også behov for kunstig lys.  Hvilken lyskilde du bør bruke er avhengig av hvor mange planter du skal dyrke og hvor mye penger en vil bruke. Det billigste vil ofte være å bruke lysarmatur med såkalt T5 lysrør. Disse finnes i mange forskjellige størrelser og utforminger som kan tilpasses ditt behov.
 Aji Panca (Capsicum baccatum)

En annen utfordring kan være å få frøene til å spire. Chilifrø trenger varme og fuktighet for å spire. Temperaturen bør ligge et sted mellom 23-30 grader ved spiring. Riktig fuktighet er også viktig. Blir det for tørt spirer ikke frøene og blir det for vått råtner de. Det er derimot ikke vanskelig å gi frøene gode forhold for spiring. Vi vil ikke gå nærmere inne på selve dyrkningsprosessen her, men har lagt ved noen lenker om chilidyrking på slutten av blogginnlegget. 
 
Det vi derimot vil nevne er at det er stor forskjell på utviklingstiden mellom ulike chilisorter. En hovedregel er at det tar lengst tid å dyrke de sterkeste sortene som du oftest finner i gruppen chinense.  Rocotochili (pubescens)har også lang utviklingstid. Er en nybegynner anbefaler vi at en velger sorter som vokser “fort” og hvor det er lett å få fram frukter. 


Konservering

Når en dyrker mange chiliplanter blir det mer enn nok av ferske chilifrukter på høsten.  Heldigvis kan chili konserveres på mange måter. Chili kan f.eks. tørkes, syltes, tørrsaltes og legges i olje.  Det enkleste er derimot å fryse dem rett ned i poser uten videre behandling.


Hekta på chili!

Vi har ikke lang erfaring med chilidyrking. Vi begynte for 3 år siden med to ulike sorter. Vi gjorde nok det meste feil det første året, men det ble modne chilifrukter da også. En blir derimot fort hekta på chilidyrking, spesielt når en samtidig er glad i å lage mat. I år dyrker vi ca 20 sorter. Vi har få sorter som er veldig sterke. For oss er smak det viktigste og vi bruker heller flere middels sterke chili i en matrett en kun en supersterk chili.

Les mer om chili og chilidyrking

Giant Jalapeño (Capsicum annuum)
Eksterne lenker:

CHILI Fra Frø til frukt - Alt Om Chili 

Hvordan så chili? - Arctic Chili

Slik sår og dyrker du chilli - Moseplassen

Les mer på denne bloggen:

Årets chili- og paprikasorter 2017!

Rocotopepper - spennende chiliplante tilpasset vekst i "kjølige" områder

Kommentarer

Populære innlegg